Efter att ha sett det här receptet i två olika böcker var jag tvungen att testa. Det lät ju helt galet. Men det blev faktiskt riktigt gott. Likt ett riktigt bröd, som kan smula och inte smakar ägg :)
Och såhär gör man:
Blandar ihop 1 ägg och 1 dl mandelmjöl till en smet, lägger i en djup tallrik och micrar på högsta effekt i 2 min. Klart!
Blir en slags ånga inne i micron under tiden och då bör man inte avbryta processen i tron om att micron kommer sprängas (men om man gör det och sen tar mod till sig och kör vidare så blir det bra det också... råkar jag veta). Om man maler mandelmjölet själv går det åt typ en näve mandlar / en omgång i kvarnen.
Den här lasagnen ÄR godare än den vanliga gjord på pastaplattor. Tar lite längre tid att förbereda, men det är det värt. Ostsåsen finns i flera olika bloggar, väldigt god.
Oopsie-plattor: 3 ägg 100 g philadelphia
Gör dessa först! Dela på vitor och gulor. Vispa vitorna vända-upp-och-ner-på-skålen-hårda. Vispa ihop gulorna och färskosten bara så det blandar sig. Vänd försiktigt ner gulesmeten i vitorna med en slickepott. Bred ut på en bakpapperklädd plåt, i ett jämnt lager som täcker hela plåten. Grädda i ugnen, 150 grader, ca. 15-20 min. Låt svalna lite och skär till 6 st plattor.
Medan oopsie-plattorna är i ugnen drar man igång sin bästa lasagneköttfärssås. Kanske såhär: Stek hackad gul lök och ca. 500 g köttfärs Krydda med t.ex. paprika, chili, salt, peppar, oregano, basilika, spiskummin. På med lite rödvin och koka ihop en stund. Pressad vitlök, tomatpuré och en tetra krossade tomater. Låt stå och puttra en bra stund.
Koka ihop grädde och creme fraiche. Ta bort från plattan och blanda ner osten så den smälter.
Sen är det bara att sätta ihop! Hälften av ostsåsen i botten, 2 plattor, hälften av köttfärssåsen, 2 plattor, resten av köttfärssåsen, 2 plattor, resten av ostsåsen på toppen och såklart en massa riven ost.