- antipasta - LCHF-middagar hemma hos oss

Ugnskyckling med ajvar och blomkålsris

Kategori: Övriga inlägg

3 - 4 st kycklingfiléer
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish
1 tsk oregano
8 st körsbärs- eller plommontomater
2 dl riven ost
Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda vispgrädde, tomatpuré, ajvar relish och oregano, häll över kycklingen.Toppa med skivade körsbärstomater och ost.
Gratinerna i mitten av ugnen, 200 grader, i cirka 35 minuter.
Den här kycklingrätten testade vi att laga i veckan. Gott och smidigt vardagsrecept som vi garanerat kommer att laga igen. Hittade det i kokboken "LCHF för kvinnor" som jag har lånat från bibblan. Ett mycket bra tips för övrigt - bibloteket har massor av bra LCHF-böcker. Ett smidigt sätt att spara recept från låneböckerna är att fota sidor med digitalkamera och lägga över i datorn, snabbare än att scanna och så slipper man lösa kopierade papper.   

Recept för 4 port.

1 blomkålshuvud
3 - 4 st kycklingfiléer
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish
1 tsk oregano
8 st körsbärs- eller plommontomater
2 dl riven ost

Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda vispgrädde, tomatpuré, ajvar relish och oregano. Häll över kycklingen.Toppa med skivade körsbärstomater och ost.
Gratinerna i mitten av ugnen, 200 grader, i cirka 35 minuter.
Riv önskad mängd blomkål på grövsta rivjärnet. Servera antingen rårivet kallt (funkar bra till detta tycker jag då såsen är varm) eller koka några min eller micra på tallriken.

Lax med ugnsrostade grönsaker och ingefära/lime-sås

Kategori: Fisk & Skaldjur


Färgglatt, gott och smidigt att göra. Bara in med allt i ugnen och rör ihop såsen under tiden. Det här var lika gott dagen efter.

Det här behövs:
Laxfilé
Grönsaker utifrån vad man gillar eller har hemma, till exempel:
körsbärstomater, purjo, paprika, gul lök, broccoli och zucchini.
Kryddor och olja, till exempel:
olivolja eller kokosolja, chili flakes, timjan, salt och peppar
Ingefära- och limesås, 4 port.
ca. 2 x 2 cm Färsk ingefära
Saft av en halv Lime
Gurkmeja
Creme Fraiche
Lägg både laxen och grönsakerna på en bakpapperklädd plåt, häll på olja och kryddor.  Ställ in i ugnen på 200 grader.  Laxen behöver ca. 15 min. Om man vill låta grönsakerna vara inne lite längre är det bara att lyfta ut laxen och hålla den varm under folie tills grönsakerna är klara.

Det här behövs:
Laxfilé
Grönsaker utifrån vad man gillar eller har hemma, till exempel:
körsbärstomater, purjo, paprika, gul lök, broccoli och zucchini.
Kryddor och olja, till exempel:
olivolja eller kokosolja, chili flakes, timjan, salt och peppar

Ingefära- och limesås, 4 port.
ca. 2 x 2 cm Färsk ingefära, riven
Saft av en halv Lime
1 tsk Gurkmeja
3 dl Creme Fraiche

Lägg både laxen och grönsakerna på en bakpapperklädd plåt, häll på olja och kryddor.  Ställ in i ugnen på 200 grader.  Laxen behöver ca. 15 min. Om man vill låta grönsakerna vara inne lite längre är det bara att lyfta ut laxen och hålla den varm under folie tills grönsakerna är klara.

Blomkålsgratäng med korv

Kategori: Gratäng

Vår smidigaste helglunch. Snabbt att slänga ihop bara man har lite korv i frysen och överbliven blomkål eller broccoli.

3 port
1 blomkålshuvud
2 korvar
(1 pkt bacon)
3 ägg
1 dl grädde
1 krm timjan
Riven ost
Ångkoka eller koka blomkålen tills den mjuknat lite. Stek bitar av korv och lägg i botten av en ugnsform. Stek hela baconskivor knaprigt och smula ner i formen. I med blomkålen. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och timjan. Häll i formen och toppa med riven ost.

3 port

1 blomkålshuvud
2 korvar
(1 pkt bacon)
3 ägg
1 dl grädde
1 krm timjan
Riven ost

Ångkoka eller koka blomkålen tills den mjuknat lite. Stek bitar av korv och lägg i botten av en ugnsform. Stek hela baconskivor knaprigt och smula ner i formen. I med blomkålen. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och timjan. Häll i formen och toppa med riven ost.

Baconinlindad kyckling med pestozucchini

Kategori: Kyckling

Väldigt gott substitut till vanlig pasta som även passar bra till lax.

4 port
4 st kycklingfiléer
1 pkt färskost med smak
1-2 pkt bacon
3 st zucchini
ca 1 dl vispgrädde
grön pesto
pinjenötter
parmesan
Skär snitt i kycklingfiléerna, fyll med färskost och linda bacon tight runt.
Stek runt om så att baconet får lite yta, sen in i ugnen 200 grader 15-20 min.
Hyvla zucchinin med en osthyvel, lägg skivorna på hög och skär i centimeterbreda strimlor.
Salta på zucchinipastan, låt stå en stund och krama sedan ur överflödig vätska.
Rosta pinjenötterna på hög värme i torr stekpanna, häll upp i en skål till senare.
Koka zucchinipastan i grädden i några minuter i en stekpanna. Blanda i pesto, strö över rostade pinjenötter och hyvla över lite parmesan.

4 port

4 st kycklingfiléer
1 pkt färskost med smak
1-2 pkt bacon
3 st zucchini
ca 1 dl vispgrädde
grön pesto
pinjenötter
parmesan

Skär snitt i kycklingfiléerna, fyll med färskost och linda bacon tight runt.
Stek runt om så att baconet får lite yta, sen in i ugnen 200 grader 15-20 min.
Hyvla zucchinin med en osthyvel, lägg skivorna på hög och skär i centimeterbreda strimlor.
Salta på zucchinipastan, låt stå en stund och krama sedan ur överflödig vätska.
Rosta pinjenötterna på hög värme i torr stekpanna, häll upp i en skål till senare.
Koka zucchinipastan i grädden i några minuter i en stekpanna. Blanda i pesto, strö över rostade pinjenötter och hyvla över lite parmesan.

Pajdeg och tips på en prisvärd mandelkvarn

Kategori: Bröd / Deg

För ett tag sen testade jag att göra en LCHF-paj (taco-variant) för första gången. Recept på pajdegen hittade jag i den här bloggen. Degen blev jättebra! Ännu ett bevis på hur bra man klarar sig utan vetemjöl.

Jag kan verkligen rekommendera att investera i en mandelkvarn. Mandelmjöl ersätter ju vetemjöl i många lchf-recept, men jag tycker att det är väl dyrt att köpa färdigmalet. Hel sötmandel däremot finns ofta billigt på exempelvis ÖoB. Vi köpte en riktig originalkvarn från Clas Ohlson som funkar bra. Bara att köra i hela oskalade mandlar och veva på.

Här är receptet på pajdegen:

3 dl mandelmjöl (ca. 1,5 dl malda mandlar)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhsk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg

Vi har ingen mixer så jag gjorde såhär och det funkade fint:
Blanda mandelmjöl och sesamfrön först, sen ner med resterande ingredienser och knåda till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 200 grader tills skalet fått lite färg. Häll sedan i valfria pajingredienser och grädda klart enligt ditt recept.
/Caroline
3 dl mandelmjöl (ca. 1,5 dl malda mandlar)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhsk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg
Vi gjorde såhär:
Mandelmjöl och sesamfrön blandas först, sen ner med resterande ingredienser och knåda till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 200 grader tills skalet fått lite färg. Häll sedan i valfria pajingredienser och grädda klart enligt ditt recept.

Fisksoppa med saffran och räkor

Kategori: Fisk & Skaldjur

Klassiskt recept på fisksoppa med saffran. Finns på ica.se bland annat. Tomas lagade den här soppan igårkväll när jag var på AW-date med Lena. Lyxigt att bara kunna värma på och njuta ute i solen till lunch idag. 


4 portioner
400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
300 g räkor
1 1/2 tsk tomatpuré
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Fräs löken i smör ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Tillsätt räkorna. Hetta upp och smaka av med salt.

4 portioner

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
300 g räkor
1 1/2 tsk tomatpuré

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Fräs löken i smör ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Tillsätt räkorna. Hetta upp och smaka av med salt.

Lax med västerbottenostsås och ångkokt broccoli

Kategori: Fisk & Skaldjur

Ikväll lagade vi den här enkla och snabba laxen. Bra att kombinera med lättare tillbehör som sallad eller ångkokta grönsaker, eftersom såsen är ganska mastig. Vi hade ångkokt broccoli (klar på 2 min i tryckkokaren) och paprika till den här gången. Receptet har vi hittat här. Vi brukar minska på såsmängden lite när vi lagar. Det blir mycket sås ändå som ni ser :)



4 port

4 st laxfiléer
3 dl creme fraiche
1,5 dl 40% grädde
Färdigriven Västerbottenost
1 tärning grönsaksbuljong
peppar
salt

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form, salta och peppra och strö på önskad mängd västerbottenost.
Rör ihop creme fraiche, grädde och buljong i en kastrull och värm upp.
Häll såsen i på laxen och grädda i 200 grader, ca. 20 min.


4 st laxfiléer
3 dl creme fraiche
1,5 dl 40% grade
Färdigriven Västerbottenost
1 tärning grönsaksbuljong
peppar
s


Välkommen till vår receptsamling

Kategori: Övriga inlägg

Nu har vi tröttnat på att leta bland virrvarret av länkar, kokbokssidor, handskrivna papper och digitala recept.

Så nu samlar vi recepten till vår middagsmat här!

Med andra ord - Välkommen hit för LCHF-tips :)